Domov | Center medicine dela, prometa in športa | Medicina športa | Olimpijski referenčni športno medicinski center

Olimpijski referenčni športno medicinski center

ZVD Center za medicino športa je prva ustanova, ki ji je Olimpijski komite Slovenije (OKS) podelil naziv Olimpijski referenčni športnomedicinski center.

Naročanje

Vzpostavitev mreže olimpijskih referenčnih športnomedicinskih centrov pomeni pričetek sistemskega reševanja zdravstvenih težav športnikov. Pripomore k strokovni, celostni in hitri medicinski obravnavi športnikov in prispeva k njihovemu dolgoročnemu uspehu.

»Veseli me, da poglabljamo sodelovanje z ZVD Centrom za medicino športa, ki je ugledna institucija na področju medicine športa z dolgoletno tradicijo,« je ob podelitvi naziva dejal predsednik Olimpijskega komiteja Slovenije Bogdan Gabrovec.

Olimpijski športnomedicinski center

Predsednik Olimpijskega komiteja Slovenije Bogdan Gabrovec (desno) ob predaji naziva Olimpijski referenčni športnomedicinski center direktorju ZVD mag. Robertu Pistotniku.

»Veliko mojih kolegov je lahko nadaljevalo s svojo športno kariero po poškodbah ravno po zaslugi ZVD Centra za medicino športa. Sam sem imel srečo, da med kariero nisem imel težav z resnejšimi poškodbami. Mnogi pa te sreče niti ustrezne medicinske obravnave niso imeli in je bila zaradi poškodb njihova kariera prekinjena,« pa je dejal Iztok Čop, podpredsednik OKS in dolgoletni vrhunski športnik. Pristavil je še, da »so včasih športniki, ki so potrebovali medicinsko oskrbo, pogosto bili primorani priti do medicinskih storitev prek sistema vez in poznanstev, sedaj pa smo končno dosegli ustrezno sistemsko reševanje.«

Na dogodku so se posebej posvetili mladim športnikom. »Ukvarjanje s športom je zdravo in koristno, dokler je zmerno,« je povedala asist. Maja Mikša, dr. med., specialistka medicine športa iz ZVD Centra za medicino športa. »Povsem zdrava je le tretjina mladih športnikov, kar 68 odstotkov jih ima zdravstvene težave.« Pogosto izvirajo iz pretreniranosti. »Do pretreniranosti pride zaradi velikih pričakovanj in zahtev staršev, trenerjev in tudi samih mladih športnikov. Hkrati pa doslej športniki in trenerji niso imeli ustrezne sistemske podpore specialistov medicine športa, ki smo usposobljeni za diagnostiko in na tej podlagi tudi svetovanje o prilagajanju treningov. Posledice pretreniranosti so povečano število poškodb, doseganje slabših športnih rezultatov, slabši uspeh v šoli, motnje spanca, motnje koncentracije, motnje endokrinih funkcij …,« je povedala Mikša.

Olimpijski referenčni športnomedicinski center - Maja-Miksa

»V sodelovanju med športnikom, trenerjem in specialistom medicine športa je ključ do vprašanja, kako do zdravega športnika v zrelih letih,« pravi dr. Mikša, specialistka medicine športa iz ZVD Centra za medicino športa.

Medicina športa je interdisciplinarna veja medicine. Nosilec dejavnosti je specialist medicine športa, ki sodeluje z drugimi specialisti in strokovnjaki: kardiologom, ortopedom, pediatrom, fizioterapevtom, kineziologom, fiziatrom, nutricionistom, psihologom in ostalimi konziliarnimi specialisti (ORL, nevrolog, tirolog, pulmolog, …).

ZVD deluje na področju medicine dela in športa že več kot 57 let. Smo največja organizacija s področja medicine dela in športa v Sloveniji in tudi učna baza študentom s področja medicine športa s sedmimi specialisti medicine športa in številnimi drugimi specialisti, ki zagotavljajo celovito obravnavo športnika. Leta 2011 je ZVD Center za medicino športa postal zlati partner Olimpijskega komiteja Slovenije. S širokim naborom specialistov ter napredno diagnostično tehnologijo in infrastrukturo ZVD Center za medicino športa zagotavljamo podporo profesionalnim športnikom, mladincem in rekreativcem.

ZVD Center za medicino športa – za mladince, vrhunske in rekreativne športnike. Pokličite nas, z veseljem vam pomagamo pri doseganju vaših ciljev.