Ultrazvočna preiskava se opravlja za odkrivanje in spremljanje bolezni. Pred drugimi slikovnimi metodami pomembne prednosti: preiskava je neškodljiva, metoda je hitra in v rokah izkušenega zdravnika tudi zanesljiva.

Naročanje

UZ abdomna

Z UZ pregledujemo trebušno votlino in organe v njej (jetra, žolčnik in žolčne vode, trebušno slinavko, vranico, velike žile, ledvici, sečni mehur, maternico in jajčnika pri ženski, prostato in semenske mešičke ter vsebino skrotuma – moda in obmodka pri moškem) in ocenimo njihove značilnosti v obliki, velikosti in zgradbi.

UZ mehkih tkiv vratu

Spremembe v koži, podkožju, mišici in mehkih tkivih na telesu je potrebno preiskati z ultrazvokom, ki oceni velikost in lego zatrdline, njeno strukturo – ali gre za tekočinsko ali solidno spremembo, prekrvitev (velika prekrvitev navadno pomeni nevarno spremembo), odnos do okolnih struktur (žil in živcev).

UZ ščitnice, bezgavke, žlez slinavk

Z ultrazvočno preiskavo ščitnice prikažemo njeno velikost, strukturo, ki je lahko normalna, vnetno ali tumorozno spremenjena. Prikažemo povečane obščitnične žleze, normalne, vnetne ali maligno spremenjene bezgavke. Pri žlezah slinavkah prikažemo velikost in strukturo.

UZ vratnih arterij

Ultrazvočni pregled je temeljna preiskava pri odkrivanju zgodnjih in napredovalih ateroskleroznih sprememb na stenah vratnih arterij. Napredovale zožitve karotidnih arterij motijo prekrvavitev možganov in so pomemben vzrok možganske kapi. Poleg ugotavljanja sprememb na stenah in v svetlini arterij, nam sodobni ultrazvočni aparati omogočajo merjenje pretoka krvi v krvnih žilah.

UZ ven spodnjih okončin

Ocenjujemo stanje globokih in povrhnjih ven nog ter ugotavljamo njihovo prehodnost. Pogosta bolezen je kronično vensko popuščanje, ki se kaže v obliki krčnih žil, oteklih gležnjev, sprememb na koži, pri težjih oblikah pa tudi kot golenja razjeda.

Specialistični pregledi na ZVD:

  • Ultrazvok abdomna
  • Ultrazvok mehkih tkiv vratu
  • Ultrazvok ščitnice, bezgavk, žleze slinavke
  • Ultrazvok vratnih arterij
  • Ultrazvok vene spodnjih okončin