Domov | Piškoti

Piškoti

Piškotek je majhna tekstovna datoteka, ki se naloži na uporabnikov računalnik, ko ta obišče določeno spletno stran. Ob vsakem ponovnem obisku bo spletna stran pridobila podatek o naloženem piškotku in uporabnika prepoznala. Piškotki so pomembni za delovanje spletnih strani, zato, da je uporabnikova izkušnja boljša. Z njihovo pomočjo je mogoče analizirati promet na spletni strani, prav tako pa omogočajo napredne oglaševalske tehnike. Na spletnem mestu, vrednem zaupanja, lahko tako piškotki obogatijo izkušnjo.

Naša spletna stran www.zvd.si, katere upravljalec je ZVD d.o.o., uporablja sledeče piškotke:

  • PHPSESSID – piškotek seje,
  • __utma, __utmb, __utmc, __utmt, __utmz – Google Analytics piškotki,
  • cb-enabled – piškotek dodatka za blokado piškotkov.

Piškotke uporabljamo, da z njimi na našem spletnem mestu merimo število obiskovalcev, kdaj in katere strani so najbolj obiskane, kaj uporabnike najbolj pritegne in podobno. Tako lahko s pomočjo piškotkov omogočimo boljše delovanje našega spletnega mesta, ga naredimo še uporabnejšega in ga kar najbolj prilagodimo željam in potrebam naših uporabnikov.

Upravljanje s piškotki

Uporabnik ima vedno možnost, da piškotke sprejme ali zavrne, izbriše ali povsem onemogoči. Večina spletnih brskalnikov sicer samodejno sprejme piškotke, vendar pa lahko delovanje spletnega brskalnika spremenite v nastavitvah, tako da računalnik piškotke zavrne ali da prejmete opozorilo, preden se piškotek shrani. Namestitev piškotkov lahko v brskalniku tudi popolnoma preprečite za vse obiskane spletne strani. Piškotke, ki so že shranjeni na vašem računalniku, lahko izbrišete. Kot uporabnik se torej lahko sami odločite, ali boste dovolili shranjevanje piškotkov v vašo napravo. Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v vašem spletnem brskalniku:

 Če piškotke izključite, so lahko nekatere možnosti spletne strani onemogočene.

Smernice o uporabi piškotkov

Več o piškotkih, smernicah in zakonodaji v zvezi z njimi si lahko preberete v Smernicah informacijskega pooblaščenca o prilagoditvi uporabe piškotkov na spletnih straneh novim zahtevam zakonodaje. Informacijski pooblaščenec odgovarja tudi na pogosta vprašanja o piškotkih.