Vodene vadbe na ZVD

Domov > Medicina športa > Inovativne vodene vadbe > Vodene vadbe na ZVD

Športne vadbe na ZVD vodimo izkušeni strokovnjaki medicine športa. Z našimi strokovnimi znanji poskrbimo za potrebe in želje vseh starostnih skupin.

Bi radi vadili istočasno kot vaši otroci? Poskrbeli bomo tudi za to. Medtem, ko boste vadili, bodo vaši otroci na aktivnih socialno-gibalnih delavnicah.

Funkcionalna vadba

Vadba je namenjena izboljšanju funkcionalnih oziroma motoričnih sposobnosti. S pomočjo lastnega telesa in pripomočkov (elastike, trx trakovi, masažni valji, palice, proste uteži, žoge) bomo razvijali moč, vzdržljivost, mobilnost in gibljivost, koordinacijo, agilnost ter ravnotežje. Vadbo odlikuje raznolikost, poseben poudarek je na pravilnem izvajanju vaj. Funkcionalna vadba je primerna za vse starostne skupine in namenjena vsem, ki bi želeli izboljšati svojo telesno pripravljenost, okrepiti duha ter se ob tem tudi zabavati in družiti.

Vadba za tretje življenjsko obdobje

S staranjem prihaja do upada motoričnih sposobnosti ter splošne funkcionalnosti, ki jo človek potrebuje v vsakdanjem življenju. Mišice, tetive in ligamenti postanejo manj prožni, sklepi otrdeli. Splošna dnevna opravila spremljata bolečina ter občutek nezmožnosti. Za ponovno življenjsko aktivacijo smo za vas pripravili vadbo, ki vas bo fizično okrepila ter napolnila s pozitivno motivacijo za življenje. Vadba bazira na razvoju moči, srčno-žilne vzdržljivosti, mobilnosti, ravnotežja ter koordinacije, saj so te motorične sposobnosti najpomembnejše za zdravje vsakega posameznika v tretjem življenjskem obdobju.

Pilates

Pilates je celostna telesna vadba, ki daje poudarek na manjše in šibkejše mišice, ki pripomorejo k pravilni in zdravi telesni drži. Dodatno z vadbo vplivamo na krepitev večjih mišičnih skupin, izboljšano delovanje kardiovaskularnega sistema, izboljšano koordinacijo ter samozavedanje telesa. Trening vključuje vaje za moč, raztezanje in dihanje. Vadba temelji na treniranju telesnega jedra, ki zajema mišice spodnjega dela trupa: medenične, trebušne in hrbtne. Vse vaje se izvajajo počasi in tekoče, z upoštevanjem pravilnega dihanja.  Vadba je primerna tudi za rehabilitacijo po poškodbah.

Dinamična joga za odrasle

Dinamična joga je mešanica različnih stilov joge in spada med fizično bolj intenzivno obliko joge, a je primerna za vse stopnje vadečih, saj je zahtevnost vedno prilagojena znanju udeležencev. Vsaka seansa  je malce drugačna, fokus pa ostaja na krepitvi in večanju gibljivosti telesa ter sproščanju uma. Vključuje vinjase, v katerih se dih in gibanje uskladita, vadba pa dobi povezan tok oziroma flow, hkrati pa daje poudarek zavedanju telesa v posameznih asanah ali položajih. Z dodanimi pranajamami (dihalnimi tehnikami) vadba omogoča celostno sprostitev, umirjanje uma in polnjenje telesa z novimi energijami za vsakdanje izzive.

Pravljična joga za otroke 

Mlajša skupina: 2,5-5 let in starejša skupina: 6-12 let. Pravljična joga popelje otroke v svet joge skozi pravljice. Otroci se preko pravljičnih junakov zbližajo s svojim telesom, spoznajo jogijske položaje, tehnike dihanja in sproščanja. Ura joge je igriva, zabavna in poučna. Posamezna vadbena ura traja 45 minut. Zakaj je izvajanje joge priporočljivo že v otroštvu? Izvajanje joge v otroštvu ima veliko pozitivnih lastnosti na otroka: izboljšuje koncentracijo, povečuje moč in prožnost telesa, gradi samozavest, izboljšuje telesno držo in koordinacijo, umirja ter sprošča.

Aktivne socialno-gibalne delavnice za otroke

Medtem ko se starši po napornem dnevu doma ali v službi posvetijo sebi na vadbi na ZVD, je na isti lokaciji v celoti poskrbljeno tudi za njihove najmlajše. Aktivne socialno-gibalne dejavnosti za otroke na ZVD so namenjene razvoju otrokovih veščin in vedno nosijo družbeno sporočilo. Tako vam ni potrebno skrbeti glede varstva, prav tako pa ste lahko brez slabe vesti, saj so otroci v vaši neposredni bližini. Dejavnosti zajemajo gibalne, kreativne delavnice, na katerih bomo otroka preko inovativnih načinov in igre spodbudili k aktivni vlogi. Udeležba na delavnicah spodbuja izgradnjo osebnega zadovoljstva na principu procesno-razvojnega dela. Bistvenega pomena pri tem je sprejemanje različnosti in spodbujanje sodelovanja.

Delavnice organiziramo v sodelovanju z Zavodom ZSB (Zvezde so blizu, zavod za socialno-gibalni razvoj in integracijo).

Delavnice so primerne za otroke od 2. leta naprej. Otroci se lahko udeležijo delavnic tudi, če se starši oz. skrbniki ne udeležijo vadbe na ZVD.

Programi hujšanja s podporo medicine

Za zdravo in učinkovito hujšanje s trajnimi učinki je potrebno spremeniti življenjski slog. Na ZVD izvajamo programe, v katerih vas skozi ta proces vodijo kineziolog - športni trener, psihologinja in nutricionistka, vaše zdravje pa spremlja specialistka medicine športa. Na podlagi njenih ugotovitev so programi prilagojeni vašemu zdravstvenemu stanju. Programi so lahko individualni ali v skupini.