Radioaktivni radon - brezplačne meritve po Sloveniji

Domov > Okolje > Radioaktivni radon - brezplačne … eritve po Sloveniji

Radon je naraven radioaktiven plin brez vonja in barve. Nabira se v zaprtih prostorih in je lahko rakotvoren. Ocenjujejo, da je vsak deseti rak na pljučih posledica radona oziroma njegovih razpadnih produktov.

Obvestilo: Projekt brezplačnih meritev se nadaljuje prihodnje leto

Najlepše se vam zahvaljujemo za zanimanje za meritve radona v vaših stanovanjih. Odziv je bil zelo velik in že v nekaj dneh se je prijavilo toliko prebivalcev, da smo že za več kot dvakrat presegli kvoto, ki jo financira Uprava za varstvo pred sevanji. Če se prijavite preko spletnega obrazca, vas bomo uvrstili na seznam in obvestili, ko bodo finančna sredstva v prihodnjih letih spet na voljo.


Še vedno lahko meritev radona v vašem stanovanju izvedemo, a je žal plačljiva (60 EUR za en detektor, 100 EUR za dva, 140 EUR za tri itd). Meritve za privatna stanovanja še vedno delno sofinancira Uprava RS za varstvo pred sevanji. Za podjetja je cena izvedbe meritve 90 EUR (z DDV).

Projekt brezplačnih meritev 2019

Fiziki ZVD Zavoda za varstvo pri delu v sodelovanju z Ministrstvom za zdravje sicer izvajamo projekt brezplačnih preventivnih meritev radona v dveh sklopih območij:

 • V domovih prebivalcev na območjih, ki so že prepoznana kot območja z več radona. To so območja občin Bloke, Cerknica, Črnomelj, Divača, Dobrepolje, Dolenjske Toplice,  Hrpelje - Kozina,  Idrija, Ig, Ivančna Gorica, Kočevje, Komen, Logatec, Loška dolina, Loški Potok, Miren-Kostanjevica, Pivka,  Postojna, Ribnica, Semič, Sežana  Sodražica, Vrhnika in Žužemberk.
 • V letošnjem letu so v projekt brezplačnih meritev vključene dodatne občineBohinj, Borovnica, Brezovica, Gorenja vas-Poljane, Gorje, Grosuplje, Ilirska Bistrica, Jesenice, Kanal, Kostanjevica na Krki, Kostel, Metlika, Mežica, Mirna Peč, Mokronog - Trebelno, Mozirje, Nova Gorica, Novo mesto, Osilnica, Radovljica, Straža, Škofja Loka, Trebnje, Tržič, Velike Lašče, Vuzenica in Žirovnica.


K sodelovanju v projektu smo povabili stanovalce omenjenih območij, ki jih zanima, koliko radona imajo doma. Meritev je v okviru projekta brezplačna, saj jo financira Uprava RS za varstvo pred sevanji, ki deluje znotraj Ministrstva za zdravje. Kot omenjeno zgoraj, se projekt brezplačnih meritev nadaljuje prihodnje leto, že sedaj pa se lahko uvrstite na seznam kandidatov (izpolnite spletni obrazec). Če želite izvesti meritev takoj oz. neodvisno od projekta, vas vabimo, da nas pokličete ali nam pišete (kontakti spodaj).

Kako poteka meritev

Po pošti vam bomo poslali detektor za merjenje koncentracije radona.

Z detektorjem sledi lahko preprosto izmerimo koncentracijo radona v prostoru. Detektor sledi je folija, nameščena na dno zaščitnega ohišja. V ohišje prodira zrak in z njim tudi radon, ki v ohišju razpada, pri čemer izseva delec alfa, ki v plastični foliji pusti za sabo sled. Število sledi na foliji je sorazmerno s koncentracijo radona v prostoru.

Detektor za dva meseca namestite na primerno mesto.

Detektor boste prejeli v vrečki iz aluminizirane folije. Odprite vrečko in detektor takoj postavite na mesto za meritev, vrečko zavrzite. Postavite ga lahko na mizo, omaro ali na kako drugo mesto stran od oken ali vrat, kjer je nemoteč za prisotne. Lahko ga tudi z vrvico ali žico obesite na višino 1,0 - 1,5 m od tal.

Ob prejemu izpolnite priloženi obrazec, ki bo služil za točnejšo interpretacijo in ovrednotenje rezultatov.

Po končani meritvi nam detektor vrnete v priloženi kuverti (poštnina je že plačana) na naslov:

ZVD Zavod za varstvo pri delu, CFM-LMSAR, Chengdujska cesta 25, 1260 Ljubljana - Polje

Fiziki izvedenci za sevanja na ZVD Zavodu za varstvo pri delu bomo analizirali prejete detektorje. Izsledke vam bomo poslali na vaš naslov.

Kaj je radon in kako pride v zaprte prostore

Radon nastaja pri radioaktivnem razpadu radija v zemeljski skorji in prodira na površje. Na prostem se hitro dvigne v višje ležeče sloje atmosfere, v zaprtih prostorih pa se akumulira in lahko doseže zelo visoke koncentracije.


Zakaj je radon nevaren?

Čeprav je radon radioaktiven, pravzaprav ne predstavlja velike nevarnosti za človeka. Skupaj z zrakom ga sicer vdihnemo, vendar ga kot plin tudi izdihnemo. Drugače pa je z njegovimi kratkoživimi razpadni produkti, ki so vedno prisotni v zraku skupaj z radonom. Kot aerosole jih namreč pljuča odfiltrirajo od vdihanega zraka. Na steni dihalnih poti, kjer so se usedli, razpadajo in nastali delci alfa napadajo okoliško tkivo ter ga poškodujejo. Te poškodbe so lahko tako resne, da vodijo do nastanka raka. Ocenjujejo, da je vsak deseti rak na pljučih posledica radona oziroma njegovih razpadnih produktov.

Na katerih območjih v Sloveniji lahko pričakujemo povišane koncentracije radona?

Na koncentracijo radona v zraku zaprtega prostora odločilno vplivajo:

 • značilnosti tal (vsebnost urana, poroznost, tektonski prelomi), na katerih stavba stoji
 • velikost, oblika, vrsta in starost stavbe ter kakovost njene izgradnje

Visoke koncentracije radona v zaprtih prostorih lahko pričakujemo predvsem na področjih, kjer so tla porozna in zato dobro prepustna za radon. To so predvsem kraška tla in prodnate podlage.

Kaj lahko storim, če je pri meni ugotovljena povišana koncentracija radona?

Koncentracije radona znižamo s:

 • prezračevanjem prostorov
 • zatesnitvijo razpok in špranj v tleh
 • večjimi gradbenimi posegi: utrditev talne plošče, prezračevanje jaškov, prezračevanje zemljine pod talno ploščo

Kaj storiti, če je presežena koncentracija radona?

V primeru, da niste prepričani, ali projekt krije meritve pri vas, nas prosimo pokličite ali izpolnite obrazec in z veseljem vam pomagamo. Meritev je mogoče naročiti tudi neodvisno od projekta povsod po Sloveniji.

Kontakti

Tim strokovnjakov Zavoda za varstvo pri delu vam je z veseljem na voljo za vse informacije:

 • radon@zvd.si
 • Peter Jovanovič, inž. fiz. | 01 5855 138, 031 306 703
 • Dr. Marko Giacomelli, univ. dipl. fiz. | 01 5855 185, 040 271 145
 • Dr. Gregor Omahen, univ. dipl. fiz. | 01 5855 104, 041 336 784
 • Manca Podvratnik, univ.dipl.fiz. | 01 5855 158
 • Dušan Konda, inž. mehatronike | 01 5855 130, 041 788 382
 • Aleš Ivanc, tehnik | 01 5855 156