Zakaj posameznik težko shujša sam

Domov > Podpora pri hujšanju > Zakaj posameznik težko shujša sam

Več kot polovica prebivalcev Slovenije ima prekomerno telesno težo, 16 % prebivalstva pa je po opredelitvi zdravstvene stroke debelih. Nezdravo prehranjevanje in premalo telesne dejavnosti pomembno prispevata k nastanku kroničnih nenalezljivih bolezni, med katere prištevamo srčno-žilne bolezni, sladkorno bolezen tipa 2, bolezni dihal, bolezni prebavil in raka. Prekomerna telesna teža pomembno prispeva tudi k težavam z gibalnim sistemom.

Navade prehranjevanja in telesnih aktivnosti, ki imajo za posledico povečano telesno težo, je težko spremeniti, saj so povezane s posameznikovim življenjskim slogom. Sprememba življenjskega sloga mora zajeti številne dejavnike, ki oblikujejo posameznikov vsakdan. To je lahko zelo zahtevno, saj se vpliva marsikaterega dejavnika ne zavedamo ali ga sami ne zmoremo trajno spremeniti.

Različne diete in intenzivne vadbe so zasnovane za kratkotrajne učinke in ne prinašajo trajnih sprememb življenjskega sloga. Brez ustrezne celostne strokovne podpore posamezniki pogosto izgubijo motivacijo med procesom hujšanja ali pa se po dolgotrajnem trudu vrnejo k starim navadam in celo pridobijo še več kilogramov, kot so jih izgubili. Zaradi nestrokovno vodene telesne vadbe pa prihaja do poškodb, ki dodatno zavirajo proces hujšanja. Zato je hujšanje, ki se ga posamezniki lotevajo sami, pogosto neuspešno. Še več, lahko celo poslabša zdravstvene težave.

V ZVD ugotavljamo, da lahko sodobna medicina učinkovito pomaga k zdravemu hujšanju. Zato smo pripravili programe hujšanja s podporo medicine, ki jih v celoti izvajamo na ZVD.