Aktualno

Domov > Aktualno

28 april - svetovni dan varnosti in zdravja pri delu

28 april - svetovni dan varnosti in zdravja pri delu
27.04.2014

Mednarodna organizacija dela (MOD) je leta 2003 razglasila 28. april za svetovni dan varnosti in zdravja pri delu. Tema svetovnega dneva varnosti in zdravja pri delu v letu 2014 je Varnost in zdravje pri uporabi kemikalij pri delu.

Kemikalije so ključnega pomena za zdravo življenje in moderno udobje. Njihova uporaba sega od pesticidov, ki izboljšujejo obseg in kakovost proizvodnje hrane, do zdravil, ki pozdravijo bolezni, in čistilnih izdelkov, ki pomagajo vzpostaviti higienske življenjske pogoje. Kemikalije so tudi odločilne v številnih industrijskih procesih za razvoj proizvodov, pomembnih za življenjski standard. Vendar pa uporaba kemikalij prinaša tudi številne škodljive učinke, ki predstavljajo nevarnosti za zdravje, kot je rak, in fizikalne nevarnosti (na primer vnetljivosti, nevarnosti za okolje in negativni vplivi na vodne organizme). Številni požari, eksplozije in druge nesreče so posledica neustreznega nadzora nad fizikalnimi nevarnostmi kemikalij.

Na svetovni dan varnosti in zdravja pri delu sindikalne organizacije po vsem svetu obeležujejo tudi mednarodni spominski dan na delavce, ki so umrli ali se poškodovali na delovnih mestih.

Več informacij lahko dobite na spletni strani Mednarodne organizacije dela.

Vse novice